VISZÁKI ÉPÍTŐTÁBOROK

2012 évében Bradley népének volt alkalma jelet hagyni a térben, sajátos módon rituális munkával építették meg a Tündérkert Csillagát. De a csillag csak fentről, a dombról közelíthető meg. Bradley népe helyesnek találta, hogy a Tündérkert csillagát a falu irányából is elérhessék a Viszákiak. Megálmodták a hidat, vagyis akkor még úgy hitték, hidat fognak építeni, de időközben a hídból börü lett. 
A börü összeköti a falu főutcáját a temetővel, tengelyt képez, mely felfűzi egy vonalra a Csillag menedéket és a Tündérkertet is. A felfelé lépkedéssel nem csak a levegő nemesedik át, hanem a mozgás irányával összekapcsolódik az élet a kezdettel és az út végével.
Egy hétig csattogott a kalapács, recsegett a fa. Felzendült a kedvenc zenéjük: az aggregát muzsikával töltötte meg az erdő szélét. Majd elhallgatott a zene és vele együtt a hang is bent rekedt. Elkészült. El sem hisszük! Ráléptünk. Átkeltünk. Emelkedtünk, süllyedtünk. És talán lelkünkben az emelkedés megmarad, talán folytatódik ezzel a börüvel valami, amit Bradley népe megálmodott. Talán ez nem csak az építők, hanem a Viszákiak életében is jelképesen átvezet a "túlsó partra".
A hidat Szarvas József színművész álmodta meg, a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar, Szerves építészetet hallgató diákjai tervezték. A tervet Csernyus Lőrinc építész korrigálta, szervezte a diákoknak az építőtábort, melyhez az utolsó napokban sikerült csatlakoznom. 
Nagy élmény volt számomra az építés és a felelősség, mely egy híd megépítése jelent. A diákok jól ráéreztek erre és a kedves beszélgetésekkel, adományokkal, tápláló süteményekkel, barátkozásokkal összekapcsolódtak a Viszákiak életével. Köszönöm a társaságot, beszélgetéseket, gondolatokat és a hitet, amit a szemetekben láttam.

A táborban részt vettek: 

Detre János, Mezei Márk, Háda Ádám, Oláh Tamás, Kosik Péter, Miklós Bernadett, Csernyus Lőrinc, Csernyus Bence, Seres Andrea, Ébend Kata és családja, Cséplő Attila, B. Tóth Dani, Horváth Gergő, Vezse Bianka, Szlávik Kriszti, Orbán Vince, Kosik Peti, Kozma Zsuzsanna