Kozma Zsuzsanna építész

Bemutatkozás

Építész, energetikai tanúsítóm, műemlékvédelmi szakmérnök és építési műszaki ellenőr vagyok. A Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán végeztem a tervezői modulon 2009-ben.

Zalaegerszegen nőttem fel, ahol a gyermeki évek alatt erős kötődés alakult ki bennem zenéhez, rajzoláshoz és a természethez, majd az egyetemen ismertem fel és fogalmazódott meg bennem épített környezetünk formálásának felelőssége és az építész szerepének jelentősége. A feltett kérdéseimre választ kaptam Mestereitől először az egyetemen, majd műhely munka keretében a mindennapokban. Hat évig dolgoztam a Triskell Épülettervező Kft.-nél Budapesten, ahol megismerkedtem az irodai munkával, az alapokkal, megtanultam a szakma fogásait mestereimtől, kollégáimtól. Példát mutattak, hogyan tud egy építész feladatot vállalni az építésben és a közösségépítésben is. Minden nyáron kalákázást szerveztünk egyetemistákkal. A kaláka építkezések erősítik egy csoport, közösség összetartó erejét. Fontosnak tartom az együtt alkotást, hiszem, hogy a közös munka, a fáradtság, az együtt megélt nehézség az, mely átnemesíti az izzadságot szeretetté, egy más jellegű építő téglává. Sokat köszönhetek Makovecz Imrének, Csernyus Lőrincnek és Turi Attilának, hogy irányt, példát mutatnak nekem nem csak az építészetben, hanem az élet minden területén.

Jelenleg Budapesten, a 11. kerületi irodámban tervezem főleg vidéki helyszínekre a szerves szemléletű házaimat, melyek lehetnek hagyományos szerkezetűek, vagy kis ökológiai lábnyommal rendelkező vályog és szalma házak.

Az Energia és Környezet Alapítvánnyal összefogva szalmabála házak építésében és tervezésében veszek rész. Legújabb kutatási területem az organikus építészeten belül az építészet és az önismeret összekapcsolása, mely a "Neked való ház" nevet kapta..

A tervezés folyamán fontosak számomra a helyi adottságok, építési szokások - anyagok, keresem a környezetbarát építési technológiákat, az optimális egyensúlyt a környezettudatosság és a használatból és funkcióból adódó igények között. Történelmi-kulturális örökség alapjaira igyekszem építkezni és az egyedi igények, adottságokra való tekintettel hagyom az épületet, hogy megtervezze ceruzámmal saját magát. Véleményem szerint az ÉPítés mindig belülről, önmagunkból indul. Ezt a növekedést, külső-belső építkezést kísérem el építészként.


K O Z M A    Z S U Z S A N N A

építész, energetikai tanúsító
építési műszaki ellenőr
műemlékvédelmi szakmérnök
architect coach