SZALMABÁLA HÁZ EGY GYŐR MELLETI FALUBAN

A tervezési koncepció alapja egy olyan lakóépület tervezése volt, mely egy család élettere lehet. Az épület alapkonfigurációja a hagyományos háromosztatú parasztház. Az épület dél-nyugati irányból közelíthető meg gyalogosan. A lakóépületbe való bejutás szintén dél-nyugati irányból lehetséges. Innen lehet bejutni az előtéren keresztül a ház központi terébe, a nappaliba, étkezőbe és a konyhába, mely helyről elérhető az összes többi helyiség. Az épületet a középső traktus geometriai súlypontjában elhelyezett tömegkályha fogja fűteni. A nappalihoz a dél-keleti oldalon kapcsolódik a konyha és az étkező. Ezen épületrészben található a mosókonyha és a kamra is. A konyhából lejárat nyílik a pincébe, melybe az időszakos használat miatt, létrán lehet lejutni. Az utca felőli oldalon található a földszinten egy gyerek, és egy vendégszoba. A nappaliból törtkarú lépcső vezet fel az emeletre, ahol az utca felőli részben található a szülői háló, nappali és a konyha-étkező fölött a fürdőszoba s további két gyerekszoba. A nappali, valamint az emeleti közlekedő légtere egybe folyik, mivel a nappali fölött nem készül födémszerkezet, ezáltal a két szint élete szervesebb, összekapcsoltabb. 
A konyhából lehetőség nyílik az épület végén elhelyezkedő fedett-nyitott teraszra kijutni, valamint innen könnyen megközelíthető a szőlővel befuttatott, pergolával fedett autó beálló és a melléképület. Az építtetők kívánsága volt, hogy alakítsunk ki egy olyan épületrészt, ahol lehetőség nyílik a szülőknek elvonulni, elmélyülten tevékenykedni, emiatt a melléképület az épület fő tömegétől elválasztva, attól kissé távolabb, de azzal megegyező traktusszélességgel kerül kialakításra.Az alternatív építési műszaki megoldások egyre fontosabb jelentőségűek, hiszen a megnövekedett ökológiai lábnyom, a változó gazdasági lehetőségek, és a jövőnkről való felelős gondoskodás igénye kényszerítő erővel bír. Ezen szempontok miatt esett a választás a szalmabála ház építési módjára. Ezzel a falszerkezettel hőtechnikailag, páratechnikailag és élettanilag is kiváló házat lehet építeni, faváz tartószerkezettel.
A kivitelezés 2017 tavaszán kezdődött. 2017 nyarán az Energia és Környezet Alapítvány szervezésében gyakorlati képzést tartottunk, melynek keretében a bálázás egy része el is készült.


Építés éve: 2016-2020.

Tervező: Kozma Zsuzsanna építész

Kályhát építette: Zágonyi Sándor

Fényképezte: Kozma Zsuzsanna és Szabó Hunor

Szakma partner: Energia és Környezet Alapítvány - a szalmabála építészet elméleti és gyakorlati oktatása

Tervek

Épület jelenlegi állapota (kivitelezés alatt)