PILISBOROSJENŐ - LAKÓÉPÜLET

Mindig hatalmas öröm számomra látni, amikor az általam készített ház terveit elengedem a tervező asztalról és a tulajdonosok egy csodálatos otthont teremtenek a rajzaimból. Ez a legjobb visszajelzés az együtt növekedésre és a külső-belső építkezésre. Ezért van értelme az önismeret alapú tervezésnek. 

A tervezési telek Pilisborosjenő belterületén, a települési központtól északra található. A tervezési koncepció alapja egy olyan lakóépület tervezése volt, mely egy család élettere lehet. Az épület észak-keleti irányból közelíthető meg gyalogosan. Innen lehet bejutni a ház központi terébe, a nappaliba, étkezőbe és a konyhába, mely helyről elérhető az összes többi helyiség. Az épületet a középső traktus geometriai súlypontjában elhelyezett tömegkályha fogja fűteni. A nappalihoz a dél-nyugati oldalon kapcsolódik a konyha és az étkező. A nappaliból lehet lépcsőn keresztül feljutni a tetőtérbe és a fűtetlen padlásterekbe. A konyhából és nappaliból lehetőség nyílik a teraszra kijutni.

Az új épület favázas tartószerkezeti rendszerrel, préselt vályogtégla és szalmabála kitöltő falazattal készült. A tervezés alapos igényfelméréssel kezdődött, a "Neked való ház" ülések felépítését követve, több alkalommal mélyinterjút tartottam, majd az építtetői előképekből kiindulva és a telek kötöttségét követve terveztem meg a népi építészetből ihletődő épületet. 

Építés éve: 2020

Tervező: Kozma Zsuzsanna építész

Lakberendezés: Richter Flóra és Csongár Gergely

Kályhát építette: Nagy Bence

Fényképezte: Kedves Zsófia

Az Energia és Környezet Alapítványon - a szalmabála építészet gyakorlati és elméleti oktatása - keresztül megkeresett Hörcher Gábor, hogy az építkezésről dokumentumfilmet készítsenek.

A szalmabála ház építéséről készült dokumentumfilm elérhető ezen az odalon:

OTTHON CSAK MÁSKÉPP - YouTube

A VERANDA 2022. XVII. ÉVF. 2. számában, a SZALMABÁLA, VÁLYOG, FA c. rovatban lehet az épülettel találkozni: 

Szalmabála ház a VERANDÁBAN

Külső képek:

Belső képek: