MILD HOME VÁNDORISKOLA PÁLYÁZAT

TATABÁNYAI ALSÓGALLAI ÖNFENNTARTÓ KÖZÖSSÉG LAKÓÖVEZETE 

Az alsógallai önfenntartó közösség célja nem a természetvédelem, hanem az emberek komfortjának, kényelmének növelése úgy, hogy közben az emberi kapcsolatok, a közösség egységként való működése szervesen kapcsolódjon az itt élők szemléletmódjához, életstílusához. A lakóövezet csatlakozik a környezethez, építészetileg válaszol a környezeti adottságokra, az utcahálózat becsatlakozik a már meglévő úthálózatba. A terület belső részei nyitottak Tatabánya lakosainak is, a biopiacok, oktatási lehetőségek, ünnepi alkalmak, a közösségi életmód vízióját és valóságát vetítik elénk. A rendszer működése körfolyamatokra épül, nem termel hulladékot, minden termékké vagy melléktermékké válik, ami a következő szinten ismét alapanyaggá válik. 

ÉPÍTÉSZET A lakások méreteit figyelembe véve alakítottunk ki 2-4-6 fős lakásokat is. A lakások mérete nem növelhető, de a közösség szerves része az egymásra támaszkodás. A télikert a magas páratartalomnak köszönhetően további jótékony hatással van a klímára. Az épületek lapos tetősek, a födémgerendák tartják a zöldtető terheit. Az emeletes épületrészek oromfalas nyeregtetővel fedettek. A falak favázas vályog technológiával készülnek.

JELLEMZŐ INNOVATÍV MEGOLDÁSOK Szolár napcsapda, energia növények, szürke víz, tó, permakultúra alapú közösségi kertek, earthship, pillekő, Woof 

TERVEZŐK
Fülöp Tibor, Kozma Zsuzsanna, Kristók Attila, Madár Ivett, Martina Giustra