MAX 40

Az Energia és Környezet Alapítvány gondozásában közösségi finanszírozással megvalósult a MAX40 első szalmabála tiny house típusterve.

MAX40 projektünk keretében olyan szalmabála lakóházak létrehozását segítjük, melyek földszinti hasznos alapterülete nem haladja meg a 40 m2-t. Ezek innovatív, okos elrendezésű, kiváló helykihasználású, szerethető kisházak. Energiaigényük mind az építkezés, mind a használat szakaszában alacsony, ezért valódi környezetbarát, klímatudatos épületek. Nagy hangsúlyt helyezünk a kertkapcsolatra (terasz, télikert), ezért ezek a házak fűtési szezonban kompaktak, nyáron kinyílnak, kényelmesen nagyok.

Az épület alaprajzi elrendezése 4 modul alapján alakítható ki:

  • FAMILY
  • FRIENDS
  • WELLNESS
  • GOURMET

FÖLDSZINTI ALAPRAJZOK

TETŐTÉRI ALAPRAJZOK


AZ ÉPÜLET MŰSZAKI JELLEMZŐI

SZERKEZETEK

A MAX40 projekt keretében olyan épület létrehozása a cél, melynek felépítéséhez minimális iparilag előállított építőanyag szükséges, valamint fenntartása is gazdaságos. Ma már nem csak a téglára mondhatjuk, hogy teljes értékű, építőanyag, számos alternatív megoldás létezik, melyekkel, a téglát és a hungarocell hőszigetelést kiváltva korszerű, időtálló házat építhetünk. Az alternatív megoldások egyre nagyobb jelentőségűek, hiszen a megnövekedett ökológiai lábnyom, a változó gazdasági lehetőségek, és a jövőnkről való felelős gondoskodás igénye kényszerítő erővel bír. Ezen szempontok miatt esett a választás a szalmabála építési módjára. Ezzel a falszerkezettel hőtechnikailag, páratechnikailag és élettanilag is kiváló házat lehet építeni, faváz tartószerkezettel.

Ma már a hazai jogszabályi előírások lehetővé teszik a szalmabála építőanyagként való felhasználását. Mezőgazdaságok környezetében ez könnyen elérhető, természetes és olcsó anyag. A szalmabálát, mint építőanyagot, kitöltő szerkezetként használjuk, a ház tartószerkezete faváz, amely hordja a födém és a tető terheit.

A szerkezetek kialakításánál alapvető szempont, hogy átlagos kivitelezői tapasztalattal és felszereltséggel megépíthető épületet hozzunk létre. Ennek megfelelően a választott szerkezetek hagyományos jellegűek.

A gépészeti rendszerek kialakításánál már az energiatakarékos megoldások miatt speciális rendszerek alkalmazására van szükség, így ezeket csak megfelelő szakkivitelezővel lehet megvalósítani.

ALAPOZÁS

Az épület alapozása vasbeton sávalapozással történik.

SZIGETELÉSEK

Talajvíz elleni szigetelés

A padlószerkezetekben talajnedvesség elleni szigetelés készül a rétegrend szerint. A talajban lévő párát a fal mentén kialakított kavics páraszellőző réteg segít elvezetni. A lábazatot kívülről szigetelni kell és a szigetelést a falra, a terepszintjéhez képest minimum 30 cm-t fel kell hajtani. A hőszigetelés a lábazat magasságában extrudált, vízálló hőszigetelés kell legyen, az építészeti tervek szerinti kivitelben.

A tetőszerkezetet biztonsági fóliával kell ellátni az esetleges nedvességbejutás ellen, mely a látszó részeken elhagyható esztétikai okokból.

Hőszigetelés

A padlószerkezetbe lépésálló 12 cm szilárd expandált, lépésálló hőszigetelés beépítését terveztem, mely megfelel a 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet V. mellékletében meghatározott követelménynek is. A melegtető szalmabála hőszigeteléssel készül.

FÖDÉMSZERKEZETEK

A födémgerendákat statikus által méretezett mestergerendák és sárgerendák támasztják alá.

FELMENŐ SZERKEZETEK

Az épület külső teherhordó falszerkezetei egységesen mezőben 15/15 cm faváz, mely között 12 cm vályogtégla kitöltő fal készül. Az oszlopok külső síkján 40 cm szalmabála kitöltő réteg készül, feles eltolásban falazva, tömítve, kiékelve. A fa elemek gomba és rovarvédelem ellen kezelve vannak. A szalmabála falazat kívülről 5 cm vastag vályog falazattal burkolt, belső oldalon a 15 cm vályogtégla kitöltő fal biztosítja a szalma mindkét oldali tűz, nedvesség, pára és mechanikai védelmét. Ez a falvastagság megfelel a hőtechnikai szabványban előírtaknak, környezetbarát, kedvező hőtechnikai tulajdonsággal bír és a hagyományos építészeti eszközöket eleveníti fel.

A válaszfalak 12 cm-es kisméretű és 10 cm-es Porotherm válaszfal téglából, opcionálisan vályogtéglából készülnek. A belső nyílások feletti áthidalások előregyártott áthidaló szerkezetek (pl. Porotherm). A külső falakban a nyílások feletti áthidalások fa vázszerkezet miatt fa áthidalóból készülnek, melyek a fa vázszerkezettel egy időben készülnek.

ÉPÜLETMEREVSÉG

Az épület merevségét a homlokzati és a belső falak, a fa vázszerkezet ferde merevítő szerkezetei, valamint a födém térbeli dobozszerkezetként biztosítja.

BURKOLATOK

A vályog falak külső és belső felületét is védeni kell mechanikai sérülésektől, tűztől, állatoktól és a vízzel való tartós érintkezéstől. A fürdőszobával, vagy különösen a szaniterek környezetében lévő vályogfal szakaszokat vízzáró réteggel kell védeni, vagy égetett agyagtéglával kell falazni.

A vakolatokat az intenzív mechanikai sérülésnek kitett részeken meg kell erősíteni vakoló és rabic hálóval. A hálót úgy kell a falhoz erősíteni, hogy a fal teljes vastagságán keresztül odavarrjuk vízszintesen maximum 60 cm-enként, függőlegesen maximum 40 cm-enként. Olyan vakolatot kell választani, amely nem rontja a szalmafal jó páradiffúziós tulajdonságait, viszont elzárja a túl sok levegőtől a falat. Erre a legalkalmasabb a vályog tapasztás (sárvakolat) illetve a mész-homok vakolat. A cementvakolat semmiképp sem javasolt, hiszen a páraáteresztő képessége nagyon rossz, így a vakolat és a fal között lecsapódik a pára és a szerkezet felületi mállásnak indul, a fal ledobja a vakolatot, a vakolat és a bála között lecsapódik a pára és a szalma rothadásnak indul.

TETŐSZERKEZET

A terasz fölött pergolás lefedés készül, opcionálisan kialakítható 8°-os tetőszerkezet is: ez esetben a tetőszerkezet alacsony hajlású látszó gerendás, pallómagasítással lejtetett tetőszerkezet lesz.

A mintaház terasza felett fémlemez fedésű alacsony hajlású hidegtető készül.

Az épület fő tömegének 25°-os tetőszerkezete egyállásos fedélszék, melynek középső állószéke a mestergerendára támaszkodik. Az épület tetőszerkezetei fűrészelt I.oszt fenyőgerendákból, helyszíni gyártással készülő szerkezetek. A tető szerkezete hagyományos ácskötésekkel készülő ácsszerkezet. A tetőszerkezeti elemek kötéseit fűzőzsavar és hatlapfejű állványcsavar megerősítésekkel kell rögzíteni. A fa szerkezetek rögzítése a kereskedelmi forgalomban kapható lakatos segédszerkezetekkel történik, ezekről külön rajzot a tervdokumentáció -mind segédszerkezetekről- nem tartalmaz. A beépített faanyagokat beépítés előtt láng és gomba mentesíteni kell.

A faelemek méretei tartószerkezeti terv szerint készülnek!

Cserépfedés

A tetőszerkezet fedése hagyományos jellegű egyenes vágású grafitszürke cserépfedés.

Bádogos szerkezetek

A látszó fémlemez felületek (homlokzati falszegélyek, rejtett ereszek és ejtő csatornák) anyaga 0,7 mm vastagságú grafitszürke horganyzott, festett acéllemez.

NYÍLÁSZÁRÓ SZERKEZETEK

Az épület nyílászáró szerkezeteinél az egységes építészeti megjelenés mellett a használatból adódó hatások (tartósság, sérülékenység) szempontjait kell szem előtt tartani. Az építészeti kialakítás miatt a műanyag vagy fém nyílászáró használata az épülthez méltatlan hatást eredményezne, tervező 3 rétegű, fokozott hőszigetelő üvegezésű pácolt fa nyílászárókat javasol, illetve szerepeltet a terven.

HOMLOKZATKÉPZÉS, TÉRBURKOLATOK

A külső homlokzati falfelületek hagyományos, vakolt kialakításúak. A vakolat a terveken meghatározott kivitelben készül, meghatározott színben.

A homlokzati fa elemek gyalult-pácolt kivitelűek, falra dübelezve, dübelek ledugózva.

Lábazatok vízálló lábazati Baumit, Senova rendszerű vakolattal készülnek a homlokzati tervek szerint. A vályogfal és a vízálló lábazat közé elválasztó vakoló profilt szükséges beépíteni, hogy megakadályozzuk a víz homlokzaton történő felszívódását a talajtól.