Év tetője II. díj 

2021.05.17

Új épületek kategória II. díj a Creaton Építész és Építészhallgató pályázaton


Építés éve: 2019

Település: Dunakeszi

Tervező: Kozma Zsuzsanna

Kivitelezte: Simon Attila, Cserkeház Építőipari Kft.

Cserépkályhát építette: Lengyel Gábor

Fényképezte: Kedves Zsófia


Az online díjátadóról bővebben: 

https://www.creaton.hu/hirek-es-ujdonsagok/creaton-epitesz-es-epiteszhallgatoi-palyazat-2020-online-dijatado

https://www.youtube.com/watch?v=8KnHekdO6N0


Az épület méltatását Jánosi János, Ybl- és Pro Architectura díjas építésztől hallhattuk:

AZ ÍZEK HARMÓNIÁJA

családiház Dunakeszin


Nem tudom önök hogy vannak vele, de én ha Európát járom, Olaszországban például szívesebben eszem egy gnocchi-t vagy egy jó bruschetta-t, Spanyolországban egy jó paella-t, Bajorországban egy jó sertéssültet káposztával, krumpligombóccal, Csehországban egy knédlit. Nem jut eszemben a tengerparton beülni egy Mcdonald's-ba - sokkal inkább egy jó, paradicsomos fekete kagylót eszem - és nem jut eszembe egy francia étteremben gulyáslevest kérni, adott esetben követelni.

Valahogy így kéne, hogy legyen ez az építészetben is. A most bemutatandó, második díjjal jutalmazott családiház és annak tervezője is valahogy így lehet ezzel. Figyelembe veszi a történelmi "ízeket", alapvetésnek veszi, hogy hova tervez. Ez a kiindulási pont. Nem akar Mcdonald's-ot Dunakeszin a Dunaparton, abból főz ami itt terem, sőt tovább fűszerezi azt az "ívesen hullámzó", a központi teret körbe ölelő, játékos pergolával. Az épület központjában az általános értéket hordozó tüzet helyezi, központot képez a családnak és annak az ősi elemnek, melyet a kezdetektől fogva szeretünk körbe ülni, főzni rajta.

Fantasztikus egyszerűséggel és finom eleganciával "főzi" tovább a részleteket, magas szakmai tudással rendezi az épületet egységbe. Működnek az arányok, az anyagok használata, a terek szervezése. Melegség és harmónia árad az épületből, azt érzi az ember, hogy jó lehet itt lakni. Az épület központja fölé emelt félkupola és annak cserépből fedett szerkezete magas kivitelezői tudásról is árulkodik, pikkely szerűen simulnak cserepei az íves felületre.

A tulajdonosokat is dicsérő árnyas kertben szívesen fogyasztanék egy finom, szabadtűzön, bográcsban főtt gulyás levest.

Nem tudom Önök, hogy vannak vele......

2021. májusában


Jánosi János

Ybl- és Pro Architectura díjas építész

Az épület bemutatása itt található:

https://www.kozmazsuzsanna.com/dunakeszi-lakoepulet2/