Építkezz környezetbarát módon

2022.02.01

Az LCA Center az ÉMI Nonprofit Kft.-vel, valamint a finn Bionova és az olasz Ecoinnovazione konzorciumi tagokkal együtt 2019. októbere óta vesz részt az IS-SusCon (Spread of Innovative Solution for Sustainable Construction) Erasmus + projekt megvalósításában. A projekt célja a fenntartható építészeti megoldások megismertetése a lakosság felé. A projekt időtartama 24 hónap, amely időszak alatt az épületek környezetterhelésének csökkentési lehetőségeiről szóló online kézikönyv, valamint egy web applikáció készült az építőanyagok és épületszerkezeti megoldások környezeti hatásának bemutatására. 

A kézikönyvben néhány példa értékű épület került bemutásra, ahol valóban megjelennek a fenntartható megoldások akár az anyagválasztás, akár a tervezés, akár a gépészeti rendszerek szintjén. 

A projekt keretében összegyűjtött magyarországi jó példák között szerepel néhány általam tervezett lakóépület is: 

https://howtobuildgreen.eu/hu/best-practices/14-english/139-j%C3%B3-p%C3%A9lda


Építkezz környezetbarát módon (IS-SuSCon projekt)

Hogyan csökkenthetjük az épületek hatását a környezetre? Ehhez segít az LCA Center Egyesület által koordinált IS-SusCon (Spread of Innovative Solution for SUStainable CONstruction) nemzetközi Erasmus+ projekt. Fő célja az egyelőre inkább az üzleti életben elterjedt életciklus-szemléletű gondolkodás megismertetése a szakemberek mellett a lakosság körében is.

Az építőanyagok kiválasztása, beépítése általában elsősorban műszaki, gazdasági és esztétikai szempontok alapján történik. Ugyanakkor egyre kevésbé hagyható figyelmen kívül azok környezetre és egészségre gyakorolt hatása.

Az épületek jelenleg a globális üvegházhatású gáz kibocsátás közel 40%-ért felelnek, ebből 28% az üzemeltetéshez és 11% az építőanyagok kitermeléséhez, gyártásához és beépítéséhez kötődik. Egy mai, korszerű családi ház esetén az épület megépítésének kibocsátása közel megegyezik az 50 évre vetített fűtési kibocsátásokkal. Megfelelő anyagválasztással az anyagokhoz kötődő kibocsátások csökkenthetőek. Például a mai építkezésekben nagy volumenben alkalmazott beton mennyiségének csökkentésével a kibocsátások is csökkennek. Esettanulmányunk tanulsága szerint egy korszerű, vasbeton fallal és födémekkel épült épületben a falazóblokkokra és kerámia födémekre való áttéréssel az anyagokhoz kötődő kibocsátások 20%-kal alacsonyabbak lettek.

Az épületek üvegházhatású gáz kibocsátásának csökkentése a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívása. A klímaváltozásra gyakorolt hatás minimalizálása érdekében a cél globális szinten a karbonsemlegesség elérése 2050-ig. Projektünk az alábbi lépésekkel járul hozzá hazánkban e cél eléréséhez:

A projekt eredményeként elkészült

  • a fenntartható építészeti megoldásokról szóló, érthető és könnyen kezelhető oktatási anyag (közérthető, praktikus példák bemutatásával), amely online letölthető az érdeklődök számára.

https://howtobuildgreen.eu/hu/tudastar

  • Az építőanyagok összehasonlítását segítő web applikáció,

https://howtobuildgreen.eu/hu/webapp-2

  • valamint kvízjáték (mobil applikáció) is készült a projekt keretében, amely szintén letölthető bárki számára angol, finn, olasz és magyar nyelven is.

https://howtobuildgreen.eu/hu/mobilapp

Projekt partnerek:

  • LCA Center - Magyar Életciklus-elemzők Szakmai Egyesülete (koordinátor),
  • ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft,
  • ECOINNOVAZIONE SRL (Olaszország),
  • BIONOVA LTD (Finnország).

További információ:

A projekt eredményei elérhetőek az alábbi linken: howtobuildgreen.eu

Projekt ismertető leaflet: https://howtobuildgreen.eu/images/leaflet_en.pdf

Facebook: https://www.facebook.com/howtobuildgreen.eu

Kontakt: info@howtobuildgreen.eu, 30/9284987