Kápolnásnyék vályog lakóépület

A tervezési koncepció alapja egy olyan lakóépület tervezése volt, mely egy család élettere lehet. A tulajdonosok elkötelezettek a környezetvédelem irányába, ezért vályog falazatok és fagyapot hőszigetelések mellett döntöttünk a tervezés során. A többi betervezett építőanyagot is a környezettudatosság szemléletében választottuk ki.

A tervezés Neked való ház ülésekkel kezdődött, ahol a mélyinterjúkon keresztül, valamint rendszerállítással felmértük az Építtetők igényeit, előképeit, valamint vázlatosan modelleztük a térkapcsolatokat, mely rendszer később a tervezés alapját is képezte.

A lakóépület tördelt tömegű földszintes épület, mely észak-nyugati irányból a terepszinten közelíthető meg gyalogosan. Innen lehet bejutni az előtéren keresztül a ház központi: nappali, étkező és a konyha egybefüggő terébe, mely helyről elérhető az összes többi helyiség. Az előtérből nyílik a lakótértől kissé elkülönült dolgozó helyiség. Az épület középső traktusában, a geometriai súlypontban elhelyezett cserépkályha épül, mely a régi népi építészeti lakóépületre is jellemző volt. Az épület dél-nyugati szárnyában található a két gyerekszoba, mely egybenyitható, a szülői háló a dél-keleti szárnyban kap helyet. Az épület észak-keleti oldalhatár felé eső részén külön bejáratú vizesblokk, kamra és gépészeti helyiség készül.

Az épület dél-keleti irányba fedett terasszal fordul az udvar felé. Az étkezőből és a nappaliból lehetőség nyílik az épület hosszhomlokzata mentén elhelyezkedő pergolás teraszra is kijutni.

A látványterveket Lehoczky Renáta építész gyakornok készítette.

Az épület kivitelezés alatt áll.

TANULMÁNY TERV:

LÁTVÁNYTERV: