DUNAKESZI - LAKÓÉPÜLET

A tervezési koncepció alapja egy olyan lakóépület tervezése volt, mely egy öttagú család élettere lesz. Az épület alapkonfigurációja a hagyományos háromosztatú, palóc jellegű parasztház. Az épület dél-keleti irányból közelíthető meg gyalogosan. A lakóépületbe való bejutás szintén déli irányból lehetséges. Innen lehet bejutni az előtéren keresztül a ház központi terébe, a nappaliba, étkezőbe és a konyhába, mely helyről elérhető az összes többi helyiség. Az épület középső traktusában, a geometriai súlypontban elhelyezett cserépkályha és csikótűzhely-kemence épül, mely a régi népi építészeti lakóépületre is jellemző volt. Az épület súlypontjának tengelyében helyezkedik el a szülői háló helyiségcsokra is. A nappalihoz a dél-keleti oldalon kapcsolódik a konyha és az étkező. Ezen épületrészben, az északi hosszanti oldalon található a lépcsőház a kamra is. A lépcsőházon keresztül elérhető a pince. A pincében garázs, gépészeti helyiség és tároló kapnak helyet. Az épület nyugati végében található a földszinten három gyerekszoba, melyekhez tartozik külön bejáratú vizesblokk.Az épület déli irányba tornáccal és pergolás terasszal fordul az udvar felé. Az étkezőből és a nappaliból lehetőség nyílik az épület végén elhelyezkedő pergolás teraszra kijutni, valamint innen könnyen megközelíthető a gyümölcsös kert. 
Az épület tájolása és elrendezése lehetővé teszi, hogy az épületből rá lehessen látni az udvarra déli irányába. A hátsó tornácról nyíló padlásfeljáró kialakítása is a tervezési program része.


Építési anyagok
Hagyományos technológia, hagyományos anyagok, az új anyagok vegyítése a régiekkel. Előregyártott födém, fehér vakolt, kő és fa burkolatos fal, látszó faszerkezetek, fa nyílászárók. A lakóépület fedése alsó éle mentén körszelet vágású, hódfarkú, kettős cserépfedés lesz.

A látványterveket Kristók Attila építész készítette.


Az elkészült épület képei megtekinthetők ITT !

Látványtervek:

Alaprajzok: