Balatongyörök műemlék présház


Az épület egy közel 200 éves népi műemlék, présház, pince épület, mely Balatongyörökön a Felső-hegy területén található. A ház a legöregebb a környéken, a ráfestett évszám szerint 1828-ban épült. A jövőben a tulajdonos az érintett épületet nyaralónak szeretné használni, de az állagmegőrzés miatti felújítás is szükségessé vált. 

A tervezést megelőzte egy alapos állapotfelmérés, melynek részét képezte a felmérési terv és az építéstörténeti tervdokumentáció is. Ezek segítségével készült el az építési engedélyezési és kivitelezési terv.

Az építéstörténeti dokumentum célja, hogy felkeltse a figyelmet a Balaton menti településen a népi műemlék kissé elhanyagolt romos állapotú népi műemlék szerény példájára, mely műemlékvédelmi szempontból értéket képvisel. További cél, hogy a kutatási dokumentáció elkészülése, a benne szereplő építéstörténeti bemutatás, az épület jelenlegi állapotának ismertetése, építési periódusok feltárása, értékleltár összeállítása és a műemléki analógiák kiegészítsék és segítsék a tulajdonost a helyreállítási, felújítási munkálatok megalapozott, még tudatosabb elvégzésében.

Építés éve: 2021

Tervezte és a műemlékvédelmi dokumentumot készítette: Kozma Zsuzsanna építész

Lakberendezés: Pallos Kinga

Látványterv: Kristók Attila

Építészeti és műemlékvédelmi tervrészletek

Megvalósult állapot